Kapat

Siyez Buğdayı Nedir ?


Siyez buğdayı faydaları saymakla bitmiyor. Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından Türkiye’nin korunması ve üretiminin desteklenmesi gereken ilk “Presidium” ürünü olarak ilan edilen siyez, en doğal buğday türü olarak biliniyor.

2n=14 kromozom sayısı ile genetik olarak en basit buğday çeşidi olan siyez, günümüzde artan bir kullanım alanına sahip. Bulguru ile sağlıklı yemeklerin yanı sıra siyez unu ile ekmekler, hamur işleri yapılıyor.

Pirinç yerine günümüzde daha çok tercih edilen bulgurun faydaları:

  • Kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır.
  • Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.
  • Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır.
  • İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir.
  • Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir.
  • Kolesterol içermez.
  • Hububat ürünlerinin en büyük dezavantajı olan fitik asit, bulgurun sahip olduğu pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bulgurda bulunmaz.
  • Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır, kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini önler.
  • Bakliyatlarla karıştırıldığında dünyadaki en önemli besin kaynağı durumuna gelmektedir.
  • Radyasyonu emmez ve radyasyona karşı dayanıklıdır. Bu nedenle bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, askeri ve sivil amaçlar için stokta tutulan ürünlerdendir.

 

Siyez Buğdayının Faydaları

Adını sık sık duyduğumuz siyez bulgurunun popülerliği günümüzde oldukça yüksektir. Sanki yeni bir lezzetmişçesine sunulmaya başlanan bu buğday türünün geçmişine baktığımızda ise 10.000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu görmekteyiz.

Günümüzde balkan ülkelerinde ve İtalya, Almanya, İsviçre, İspanya gibi ülkeler de tarımı yapılmaktadır. Türkiye’de ise yoğun olarak Kastamonu civarında yetiştirilmektedir.

Siyez bulgurunu diğer bulgurlar ile kıyasladığımızda işlem görmemiş oluşu ve buğdayının geleneksel şartlarda öğütülüyor oluşu bile siyez bulgurunun tercih edilirliğini arttırmaktadır. Siyez bulguru işlem görmediği için 2n kromozom yapısına sahiptir.

Siyez bulgurunun farklı bir diğer özelliği ise tek başaklı oluşudur. Tek başaklı siyez bulgurunun insan sağlığına olan faydaları ise oldukça fazladır. Siyez buğdayının faydalarını kısaca sıralayacak olursak;

  • Siyez bulguru posa ve lif bakımından oldukça zengindir.
  • İçeriğinde oldukça zengin mineral ve vitamin bulundurur.
  • Yüksek antioksidan içeriğine sahiptir.
  • Yüksek antioksidan içeriğinde dolayı hücre yapısını korur ve yaşlanma belirtilerini geciktirici özelliği vardır.
  • Kolesterol içermez.
  • Kandaki yağları düşürücü özelliği olduğu bilinen lif bakımından oldukça zengindir.
  • Doymamış yağ içerir ve toplam yağ oranı düşüktür.
  • Lif içeriği yüksek olduğundan kabızlığa karşı iyi gelir. Bağırsakları temizleyici özelliği vardır.
  • Emziren annelerde anne sütünü arttırmaya yardımcı olabilir.
  • Kan şekerini yükseltmesi bakımından (glisemik indeks) değeri oldukça düşüktür. Yani kan şekerini hızlı ve ani yükseltmez.
  • İçerdiği B vitaminleriyle sindirim ve sinir sistemi için oldukça önemlidir.
  • Siyez bulguru folik asitten oldukça zengindir. Bu yüzden hamileler ve çocuklar için oldukça önemli bir gıdadı.
  • Karbonhidrat değeri düşük, protein oranı yüksektir.
  • Siyez bulguru diğer bulgurlara göre üretildikten sonra besin değeri düşmemektedir.
  • Lutein bakımından zengin olduğundan göz sağlığı için önemlidir.
  • Demir bakımından zengindir.
  • Raf ömrü uzundur. Bozulmaz ve küf yapmaz.
  • Bulgura göre biraz daha geç pişme süresine sahiptir.
  • Siyez bulgurunu; bulgur pilavı yapımında, dolma ve çorba içlerinde veya haşlayarak salatalarda kullanabilirsiniz

Avrupa Yakasına

Aynı Gün Teslimat

İletişime Geç
Takipte Kalın

Anka Doğal © 2022 | Bu site Entigo® Yazılım ile hazırlanmıştır.

WhatsApp ile Hemen Ulaş!